Er vaccination nødvendigt for din kanin(er)?

- dele er selv skrevet, andet er taget fra www.dyreklinikken-amagerbrogade.dk
 

Kaniner kan også vaccineres som hunde og katte.

Myxomatose også kaldet kaninpest og Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD/VHD) er 2 alvorlige sygdomme, som kaniner kan rammes af.  Kaninerne smittes via kontakt med smittede kaniner, eller via insektbid og kontakt med strøelse, seler, børster mm som har været anvendt (uden man ved det selv) til smittede kaniner. Udendørskaniner samt kaniner der deltager på raceudstillinger og i hopkonkurrencer, er i størst risiko for at blive smittet, men indendørs kaniner kan også smittes via insekter.


Der er INGEN lovkrav om at kaniner skal være vaccineret! Man bør dog starte fra den er helt lille og fremadrettet fast vaccinere - eller slet ikke vaccinere. En voksen kanin kan man godt vaccinere, men nogle er mere udsat for at reagere på vaccinen og i værste fald dø.   Tyskland er det bl.a tilladt for private avlere selv at vaccinere deres dyr, men de fleste får det gjort i deres klub af en bestemt person der har fået den opgave fast. I Tyskland kan man med lethed finde en kaninunge hos en avler, som er blevet vaccineret fra lille af inden den må rejse fra sin mor.
I Danmark derimod er det ikke tilladt at vaccinere sine egne unger som privat avler, dette er kun dyrelægerne der må (med mindre man har en klar aftale og har konfereret det med sin dyrelæge, og fået lov og udstyret hjem).
Derfor hos Chartier og andre danske avlere ser man ikke kaninunger der er vaccineret inden de er rejseklar. Nogle enkelte gør sig dog i besværet, men vaccinens pris skal så ligges oven i det kaninen er tilsalg for.
Forskellene mellem Europa og Skandinavien er faktisk stor. Vi har fået udbrud i Danmark før, men det er små tilfælde og ikke alarmerende, så man behøver reelt ikke at være så bekymret og gøre det til en nødvendighed at få sin kanin vaccineret herhjemme. Så længe man bruger sin sunde fornuft og følger de ting man kan gøre for at eleminere risikoen, er man på save ground.
Man er mere udsat hvis ens kanin står direkte udenfor i haven end hvis den er indenfor. Tyskland, Frankrig og England har hyppige udbrud hvertår, så rejser man udenlands bør de helt klart vaccineres! Hare og tamkaniner i naturen skal man ikke opsøge, da disse kan bringe sygdomme med sig, uden man ved det. Nyd dem blot ved at iagttage og kæl kun din(e) kanin(er)!


 

Hvordan viser sygdommene sig?

Myxomatose (kaninpest) skyldes et virus. De første tegn på sygdom viser sig ved hævelser i hovedet. ”Søvnige øjne” er et klassisk tegn. Ligeledes hævede læber, små hævelser indeni ørerne og hævelser omkring anus og kønsorganerne. I løbet af en dags tid eller to kan forandringerne blive så markante, at kaninen ikke kan se. Den får også gradvist sværere ved at spise og drikke, og i de fleste tilfælde dør kaninen inden for et par uger.​

RHD (VHD) skyldes også et virus, men et andet end det, der forårsager myxomatose. Forløbet af RHD er også meget anderledes. De fleste RHD smittede kaniner vil dø hurtigt uden at vise tydelige sygdomstegn andet end en kort periode med tristhed og sløvhed, der varer nogle få timer. Blandt smittede kaniner, der lever lidt længere, kan sygdomstegnene være ret forskellige, f.eks. feber og kramper, der kan ende med koma og død i løbet af 12-36 timer. I nogle tilfælde ser man blodigt flåd fra næsen umiddelbart før døden indtræder.

 

Hvordan spredes sygdommene?

Myxomatose kan spredes via blodsugende insekter, men også ved direkte kontakt mellem kaniner.RHD virus spredes nemt mellem kaniner, idet virus udskilles i urin, afføring og sekreter fra smittede kaniner. Kaniner kan smittes ved direkte kontakt med smittede kaniner eller inficerede vand- og madskåle, seler, børster mm.

Hvor lang går der fra kaninen smittes til den bliver syg?

Fra kaninen smittes med myxomatose kan der gå alt fra 5 til 14 dage før den begynder at vise sygdomstegn.
Med hensyn til RDH går der ofte kun fra 1 til 3 dage fra kaninen bliver smittet til den bliver syg.

Hvor lang tid overlever smittede kaniner?

Nogle kaniner kan overleve uger eller måneder efter de bliver smittet med myxomatose, men for det meste vil kaninerne dø indenfor et par uger, som regel af en tilstødende lungebetændelse. Det er dog ikke alle inficerede kaniner, der dør af sygdommen – blandt vilde kaniner vil færre end 10 % typisk overleve. Forløbet af RHD er væsentlig mere akut, og mange kaniner når ikke at vise sygdomstegn udover tristhed og sløvhed, før de pludseligt dør.

Hvordan kan sygdommene kontrolleres?

Der er flere metoder:

  • ​Insektkontrol (især mht. myxomatose): Insektnet/myggenet for vinduer, og egnede insektbekæmpelsesmidler

  • Varsomhed ved større samlinger af kaniner, f.eks. konkurrencer og udstillinger.

  • Undgå at bruge andre kaniners udstyr, f.eks. skåle, seler og børster.

  • Vaccination (for både myxomatose og RHD).

  • Gør til vane at have en lille håndsprit i din taske, som du let lige kan tage frem og desinficere dine hænder.

  • Skift tøj hverdag, og ha' helst noget du specifikt har på når du håndtere din(e) kanin(er).

  • Skift regelmæssigt bundlag i buret hvor der urineres/laves ekskrementer, det kan tiltrække fluer/myg let.

Vær varsom med at sammenblande kaniner ved f.eks. hopkonkurrencer og raceudstillinger, og undlad altid at bruge andre kaniners udstyr.

Vaccination af kaniner mod myxomatose og RHD er også en mulighed, og der findes en vaccine, der beskytter mod begge sygdomme. Spørg din dyrlæge til råds om vaccination af din kanin.​